2017. május 13., szombat

Só és vihar | Kendall Kulper

Mit tehetsz a sorosod ellen, ha az előre meg van írva. Bólogatva követed az utat vagy önálló terveket szövögetsz? És mi van, ha ez neked csak rosszat hoz?
Kendall Kulper A tenger boszorkánya című regényének még az angol megfelelőjére figyeltem fel. Megfogott a története, na meg az egyszerű borítója és az ajánlásai.
Egy sziget, ami nem Új-Zéland, egy boszorkány és a 19. század.


Magyar kiadás éve: 2016
Maxim Könyvkiadó
misztikus, ifjúsági
négy csillag
A tizenhat éves Avery Roe szeretne végre nagyanyja nyomdokaiba lépni, és elfoglalni az őt megillető helyet a Prince-sziget következő boszorkányaként. Arról álmodik, hogy talizmánokat készít, melyek mágiával megóvják a bálnavadászokat a tengeren, és megvédik a sziget lakóit. Ám az anyja a jó modor és az előkelőség unalmas világába kényszeríti, amivel megakadályozza, hogy kibontakozzon Averyben a szunnyadó varázserő. Az asszony mindent megtesz annak érdekében, hogy lányát távol tartsa nemcsak a mágiától, hanem saját nagyanyjától is.
Egy napon Avery szörnyű álmot lát: valaki meg fogja ölni őt. Így egyre sürgetőbbé válik, hogy felszínre hozza varázserejét. De úgy tűnik, minden ellene dolgozik. A lány egy tetovált szigonyosfiúban, Tane-ben talál váratlan szövetségesre. A fiú saját mágiája révén megakadályozhatja Avery halálát. Felcsillan a remény, hogy az ifjú boszorkánylány elmenekülhet végzete elől, de mindezért olyan áldozatot kell hozniuk, amire egyáltalán nincsenek felkészülve.

Siratós könyv. Nem néztem volna ki belőle, de megindította szemeim patakját. Nem is egyszer. Érzelmileg magával ragad. Kíváncsi vagy, mire jut Avery, és hogy mi lesz a vége?

Történetünk szerint…
Avery Roe, a Prince-sziget boszorkányának unokája négy éve édesanyjának foglya. New Bishopban kénytelen élni életét, elzárva mágiájától. Nagyvilág életre próbálják nevelni, ő azonban ragaszkodik a hagyományaihoz. Ő akar a következő boszorkány lenni, ha már az édesanyja fittyet hány a sorsára. Egy nap azonban saját halálát álmodja meg, amely még sürgetőbbé teszi szökését. Csak nagyanyja tud rajta segíteni, de előbb valahogy kapcsolatba kéne vele lépnie. Bűbájtól körül zárt környéken egyetlen kibúvót egy matrózfiú jelenti, aki saját kultúrájából hoz megoldást Avery problémájára. Vajon sikerül a lánynak megszöknie a végzete elől.


Jól elhittem, hogy a történet Új-Zéland környékén játszódik, de nem bántam meg, hogy bevettem a horgot. A Prince sziget ugyanis még nem is egyazon féltekén helyezkedik el. Az Amerika partjainál lévő bálnavadászatból élő sziget boszorkányainak hála sikeres üzletmenetelt tudhatnak magukénak. A varázslattal teli talizmánok oltalma alatt vakmerőbben viselkednek, saját problémáikat képtelenek önállóan megoldani.
Bár nem tudjuk meg végül, hogy honnan származik a Roe-k varázsereje, megnyilvánulásai tetszettek. Mindenkinek van az általános varázstudáson felül egy különleges képessége. Averynél ez az álomfejtés. Személyiségük változó, viszont egyazon sorsot hordozzák magukkal. A szerelemben kevésbé tehetségesek, sikerül rosszul választaniuk, és ebből a csalódásból fogant lányka alkotja mindig a következő generációt.

Avery karaktere teljesen átlagos, szülői gondokkal rendelkező lányka, akit nagy cél hajt. Küzdése és keresztjei azonban különlegessé teszik. Az ő fejlődését kísérhetjük figyelemmel. Ahogy harcol anyja átka ellen, ahogy megismerkedik egy sráccal és belészeret. A háttérben viszont ott lebeg sanyarú sorsa. Az elfogadás, a lemondás, hogy másokat helyez maga elébe, ezzel védve a szeretett embereket.
A titokzatos fiú, Tane, csak Avery segítségét kéri, de kapcsolatuk, az együtt töltött időnek hála, elmélyül. Megszeretik egymást ártatlan szerelemmel. Tehetségesen rajzol, és ezeknek a leírásai is jól sikerültek. Kettejük kapcsolatának fejlődéséről szól a történet.
Egy apró megjegyzésem lenne így a végére a könyvhöz, ami egy kicsit rontott az élvezeti értékén. A helyenként felbukkanó francia, portugál és spanyol mondatokhoz illett volna lábjegyzetet csinálni, mert személy szerint én egyik nyelvet sem értem. Lehet, hogy az amerikaiak ezeket értik, de inkább legyen ott, minthogy értetlenül álljak a szavak előtt. Jókai bezzeg vette a fáradtságot.

Hogy kinek ajánlom?
Matróztanoncoknak ismereteik bővítéséhez.
Ha szereted az első szerelemmel foglalkozó történeteket.
Boszorkányfejlődések megfigyelőinek.

„Mindenki változtatni szeretne a balsorsán, de ez senkinek sem sikerülhet!”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése