2017. július 19., szerda

Tényleg Austen jelenti a kiutat? | Erin Butler

Túl cuki, hogy igaz legyen. Mármint a borító.
Erin Butler Mr. Darcy nyomában című regényéből nem néztem volna ki, hogy a csöpögős gimis történéseken kívül más is lesz benne. Én és a balítéleteim…

Magyar megjelenés éve: 2014
Studium Plusz Kiadó
ifjúsági, romantikus
három csillag
A 16 éves Liza Johnson igazi Jane Austen-rajongó: lábán Pemberley-zokni, táskájában az imádott írónő összes műve egy kötetben, és olyan régiesen beszél, mintha maga is az egyik Austen-regényből lépett volna ki. Addigi, látszólag nyugodtnak és örök szinglinek tűnő élete fenekestül felfordul, amikor megjelenik a színen Mr. Tökéletes, aki akár Mr. Darcy inkarnációja is lehet(ne), de ott van még a legjobb barátnő, Janie expasija is, és a képbe még egy szexi angol srác is bekavar, aki akcentussal csókolózik…
Liza elég rendesen bajba kerül, anyai tanács híján és jobb ötlete nem lévén, Jane Austenhoz és karaktereihez fordul segítségért – elvégre ki ismerné náluk jobban a flörtölés és a szív rejtelmeit…
Kérdés, hogy a kétszáz éve még remekül működő szokások átültethetőek-e napjainkba, és hogy Lizának is az a sors jut-e, mint névrokonának, Eliza Bennetnek: megtalálja-e a saját Mr. Darcyját…

Hihetetlenül olvastatja magát. Felültem a vonatra, és leszálláskor csak azt vettem észre, hogy a felénél járok. Mondjuk ehhez az út hossza is nagyban hozzájárult, de akkor is.

Történetünk…
Egy New Yorkhoz közeli városkában játszódik, ahonnan az előbb említett megapoliszhoz a 78-as főúton keresztül jut el az ember. Hősnőnk, Liza életében ez a sztráda nagy jelentőséggel bír, ugyanis itt érte baleset az édes anyját, és halt meg. Akkor még kislány volt, mára azonban a középiskola padját koptatja. Látszólag nemigen érdekli semmi sem legjobb barátnőjén és Jane Austenon kívül. Egy új fiú azonban felbolygatja nyomi kis életét. Vajon ő lenne Mr. Darcy? De mit akarhat tőle Janie exe? És miért érzi magát olyan furcsán a közelében? És különben is, nem úgy szerepel a regényekben, hogy egyszerű választani a lovagok közül?

Austen szeretete nem jön csak úgy. Kell hozzá egy pöccintés, ami belök a mocsárba, ahonnan nincs menekvés. Nekem édesanyám adta kezembe a Büszkeség és balítéletet, mint Lizának. Az érzelmi kötődés nála erősebb édesanyja elvesztése miatt. Kiskorában megannyiszor látta őt a kötetet olvasni, mert a mama is nagy Austen rajongó volt, de még kicsi volt ahhoz, hogy csatlakozzon. Már az elején is feltűnt Liza neve, aminek később magyarázatát is találtam. Tényleg Elisabeth Bennetről kapta a nevét.

A lányka rajongása azonban már-már mániákus. Mindent a regények alapján akar értelmezni. Austentól kér segítséget, ha baj van, és képtelen nem az írónőhöz kapcsolatos pólókban járni. Fura lány, egy igazi mákvirág. Ha kinyílik, akkor lenyűgözi a fiúkat, de nem feltételezi önmagáról.

A regény egyfajta Austen mix. Janie teljesen hasonlít névadójára, Jane Bennetre, bár van benne egy kis Marianne féle érzelmesség. Liza mindenáron a maga Mr. Darcyját akarja megtalálni, így a fiúkhoz karakterneveket rendel. Van itt Edward Ferrars, Mr. Tilney, Wickhm, már csak Wentworth hiányzott.
Az angliai kirándulás volt kétség kívül s fénypont. Úgy lettem volna a helyében. „Minden, ami irodalom” túrájukon ellátogattak a winchesteri apátságba, Bathba, táncoltak egy hajón, sétáltak a Temze partján.
És Austen regényekhez hasonlóan a bonyodalom sem maradhatott el a szívügyek terén. Mire sikerült végre kisütnie, ki is az igazi. Addig meg kísérletezett, próbálgatta csáberejét.

Jobban tetszett, mint a Rajongás.
Több volt benne a bonyodalom és a gondolkodás, hogy végül ki nyer. Mert hol Ryan, hol Will felé borult a mérleg. És Ryannak Wick volt a vezetékneve. Lehet, hogy ő Wickham?
Viszont a fordítási stílus botladozott helyenként és Jean Austen is bökte a csőrömet.


Néhány idézet a végére.
- Tégy úgy, mintha te lennél a Mr. Darcyt kereső Lizzy, csak éppen ne használj olyan ósdi kifejezéseket, jó?
- Jó.
- Tehát, akkor mit fogunk csinálni? – kérdezte Janie, ezúttal valóban számonkérő hangon.
- Társalgunk tiszteletreméltó fiatal úriemberekkel. Akik nagy vagyonnal rendelkeznek. És jelentős birtokokkal.
- Úgy is mondhatjuk, a leghelyesebb srácokkal fogunk ma csacsogni – mondta Janie.
~~~
Jobban szerettem a hagyományos megközelítést. Jane Austen idejében a férfiak vallották meg először az érzéseiket. Talán meg kéne neki mutatnom, hogy üres a táncrendem, és megnézni, hajlandó-e beírni magát az első két táncra. Akkor rögtön érteném, hogy tetszem neki vagy sem. A mai korban viszont hogy lehet bármit elmondani táncrend és bálok nélkül?
~~~
Költők sarka. Jane Austen emléktáblája. Azt akartam legelőször látni, és csak utána engedni meg magamnak, hogy a többit megnézzem. Ha azok érdekeltek egyáltalán.
Ott volt, pontosan William Shakespeare tőszomszédságában. Nem rossz társaság. Jane Austen 1775-1817, olvastam a feliratot. Igazából hiányosnak találtam. Szerintem igazán illő lett volna dicsőítések egész sorát felvonultatni rajta. Egy mondta visszhangzott a fejemben. „Könyveiben annak a rétegnek a társasági életét és modorát ábrázolta, amelyhez ő maga is tartozott.” Társasági élet és modor. Pontosan ez hiányzott nekem a legjobban. Austen korában mindent merev szabályok és olyan útmutatások határoztak meg, amelyhez alkalmazkodnod kellett, „vagy különben kivet minket magából a finom társaság.”



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése